Stejně jako každý měsíc v roce ovlivňuje nějak naše zdraví a oslabuje energii některého tělesného orgánu, oslabuje prosinec energii tlustého střeva. Tlusté střevo
Čínská medicína je popisuje jako ministra dopravy. Zabývá se přece dopravou a transformací a vylučováním nestrávených zbytků potravy, které sem vstupují z tenkého střeva :).
Pokud jde o emoce, nejsou čínské texty příliš sdělné a připisují tlustému střevu emoce, které přináleží spíše jeho párovému orgánu, tedy plícím. Oba jsou zástupci elementu Kovu a mají jeho vlastnosti, kterými jsou chlad a suchost.
Z emocí jde tedy zejména o nevyjádřený a nezpracovaný pesimismus, melancholii, smutek, zármutek, starosti a vinu, obavy a strachy. Dále také neschopnost vypustit stará zranění, jednostranný způsob vidění věcí, potřeba kontrolovat druhé až touha je ovládat. Svojí podstatou je také zodpovědné za schopnost všechny tyto emoce vyjádřit (i akupunkturní body na meridiánu tlustého střeva se nejčastěji používají právě ke stimulaci schopnosti uvolnit a vyjádřit emoce).
Tuto schopnost vidíme jako paralelu k jeho fyzické funkci vylučování nestrávených zbytků potravy z těla.
Pokud se tak neděje, začíná se v našem organismu hromadit zbytečný odpadní materiál. Rovněž je velmi důležitá schopnost a ochota odpouštět, protože pokud jsme k minulosti připoutání, nemůžeme jít dál. Pak mohou vznikat například vředy nebo zácpy, kručení ve střevech. Pokud nějaké situace nebo věci neustále odmítáme, nechceme je přijmout, může naopak docházet průjmům. Později to může být třeba oslabení imunity. Tlusté střevo je, jak už dnes víme, největším orgánem naší imunity (až 70 %). Jelikož tlusté střevo souvisí se sliznicemi v těle, jeho oslabení je projevuje také ve formě častých rým, viróz nebo i krvácením z nosu.
Čisté a zdravé střevo předává vitamíny, minerály a vodu do krve a vyživuje náš organismus. Funguje to tak i se zaneseným střevem, do těla se pak dostávají látky, které nás oslabují. Nečistoty jsou pak místo sliznicí tlustého střeva odváděny kůží ve formě ekzémů, pupínků a akné. Typickým příznakem oslabeného tlustého střeva je také únava, podvýživa organismu (i u obézních), bolesti hlavy, migrény, bolesti v oblasti bederní páteře nebo opary na dolním rtu.
Jak můžeme slabou energii tlustého střeva uvést do rovnováhy:
V první řadě je dobré se zaměřit na psychiku. Vnímat svoje potřeby a naplňovat je v našich životech. Uvědomit si, že příčiny našich neduhů, naší nerovnováhy neleží tam někde venku, ale vně, v nás. A tam také máme hledat odpovědi a řešení problémů. Nikdo to za nás neudělá. Prospěje omezení přísunu informací zvenčí. Mnohdy jsou právě ty příčinou toho, že máme pocit, že selháváme (a selhávají i naše střeva). Tlusté střevo je naší stinnou stránkou a je potřeba ho prosvítit světlem naší duše. Je potřeba vzít odpovědnost za sebe do svých rukou.
Dobrou službu nám poskytne také správně vyvážený jídelníček:
Jednoznačně nejdůležitější je dostatek vlákniny, zeleniny, ovoce a vody. Zeleninu pouze v přiměřeném množství a alespoň poblanšírovanou, ať si neoslabíte slezinu.
Dobré je konzumovat jídla sestavená z přiměřeného množství čerstvých potravin, jíst jednoduše, střídmě, pravidelně a dodržovat pauzy mezi jídly. To všechno zabrání hromadění nestrávené potravy ve střevech, jeho zahnívání, nafouknutí a potížím s vyprazdňováním.
Vhodné jsou štiplavé potraviny a koření, jako česnek, cibule, zázvor, muškátový oříšek, skořice, kmín, anýz, fenykl, kysané zelí, ředkev, kapusta apod.
Z masa jsou nejvhodnější ryby, špatné není vepřové, obecně maso spíše tučnější. Z obilovin a luštěnin je vhodná rýže, oves, pohanka, černá čočka.
Příliš se nedoporučují mléčné výrobky a sladkosti, protože vytváří v těle chlad a hlen, což nesvědčí nejen střevům, ale ani slezině.
Nezapomeňte na tekutiny. Nejlépe vodu alespoň pokojové teploty nebo čaje (ne černý, nějaký jiný). Stejně tak se co nejvíce vyhýbejte nadměrné konzumaci kávy a cigaretám. Nedoporučuje se příliš červeného vína a čokolády, protože ty vysušují.
Jak je vidět, je kondice tlustého střeva dobrým zrcadlem stavu nejen našeho těla, ale i duše. Mějte se tedy rádi, mějte rádi své blízké, sdílejte emoce, odpouštějte a neřešte minulost. Ta už byla… 🙂
Abyste se vždy dozvěděli o novém článku, sledujte nás na Facebooku a Instagramu.