játra

Duben ve znamení energie jater

V orgánovém kalendáři patří měsíc duben energii jater.

Játra mají ráda volnost, pružnost, ohebnost. Dřevo, jako vlastní element jater zabezpečuje pohyb energie, krve a emocí. Jakmile z nějaké příčiny je čchi v játrech stísněná, začneme se hněvat, mít zlost, rozčilovat se, můžeme být až agresivní. 

V běžném životě člověk často a dlouho sedí v zaměstnání, při jízdě autem, tráví čas sledováním televize. Játra nemají přirozenou volnost a člověk se pak snadno rozčílí a vybouchne. Volnost jater také mohou omezovat i různé normy, zákazy, nejen ty, které nám ukládá zákon či jiné předpisy, ale i ty mantinely, které si stanovujeme sami. Přehnané morální zásady nebo nároky na vlastní výkonnost mohou utlačovat naše játra. Ano, jsou potřeba, ale čeho je moc, toho je příliš.

Játra řídí v těle proudění čchi a tělesných tekutin (krve!), mají na starosti průchod potravy a transport živin v našem těle. Jsou-li játra oslabená, může se dostavit pocit nedostatku energie (známé jako jarní únava), zadržování vody – otékání, problémy s trávením a vylučováním potravy.

Je-li člověk ohebný, čchi proudí tak, jak má.

Pokud játra (úschovna krve) nefungují správně, projeví se to nejspíše problémy s menstruací, trávícími problémy, slabostí žlučníku, alergiemi, vyrážkami. Při stagnaci energie v játrech (z emocionálních příčin) dochází k bolestem hlavy až migrénám (bolest hlavy od jater je charakteristická bolestí v zátylku). Dalšími projevy stagnace čchi jater, nebo jejich horkosti jsou: horší trávení, nadýmání, podrážděnost, deprese, vysoký TK, alergie, hyperimunitní reakce, záněty šlach a spojivek, červené oči.

Vývodem jaterní čchi jsou oči (znáte to, jako by se vám vzteky zatmělo před očima). Tkání šlachy (slabost šlach a jejich patologie, jako karpální tunely, tenisový a golfový loket, problémy s achilovkami, znamenají problém s játry) a nehty – opět pružnost a růst.

Výživová doporučení

Omezte tučná strava, těžká jídla, pečení a smažení, chemické zátěže. Játra nemají rády kávu (zvolte raději náhražky kávy – Caro, špaldová káva apod.) a alkohol, neboť zvyšují jejich horkost a vítr.

Játrům svědčí čerstvé potraviny a hodně tekutin, omáček, polévek. Tekutiny se míní vázané na jídlo. Ne více pít (tyto tekutiny jdou z těla rychle ven).

Pro odlehčení játrům se počátkem jara orientujeme na lehčí stravu a menší množství. Proto je rozumné začínat s očistou (detoxem, chcete-li) s přicházejícím jarem, nikoliv uprostřed tuhé zimy. Dřevu náleží kyselá chuť. Kyselá chuť stahuje stoupající čchi. Pohyb je to svíravý, směrem dovnitř a dolů. Nezahlcujte tělo masem, uzeninami, sýry a tukem, naopak mu dopřejeme obilniny, zelené rostlinky a luštěniny.

Obiloviny – rýže, špalda, pšenice (kuskus, bulgur)

Luštěniny – čočka (červená, zelená, velká)

Zelenina – chřest, ředkve, kedlubny, jarní cibulka, pažitka, kvašené zelí, rukola, polníček, řapíkatý celer, fenykl, listová zelenina

Naklíčená, řeřicha, vojtěška, čočka

Bylinky – kopřiva, petržel, šťavel, mladý ječmen, ostropestřec, medvědí česnek

Kyselé – citrusy, ovocné a šípkové čaje, rebarbora

Pitný režim

Stejně jako ostatní orgány, mají játra ráda čistou vodu nejlépe pokojové teploty a čaje (ne černý, nějaký jiný). Játra mají rády hořkou, svíravou chuť, podle toho je vhodné vybírat bylinky do čaje.

Koření a bylinky

Štiplavé koření (ne příliš, aby nezvyšovalo oheň) a hořké bylinky (hořec – odvádí horko z jater). Pro výživu jater je vhodná kustovnice čínská (při potížích se zrakem), hořec, kotvičník, reishi, rozchodnice růžová, rehmánie lepkavá.