V našem orgánovém kalendáři jsme se posunuli do měsíce května, jemuž přináleží energie srdce.
Srdce je podle čínské medicíny vládcem, který je ovlivňován všemi emocemi a samo uchovává ducha Shen, který ovlivňuje duševní aktivitu, vědomí, dlouhodobou paměť, myšlení a spánek. Zároveň srdce řídí krev a řídí cévy.
„Výhonkem srdce“ je jazyk – a to jak fyzický (jazyk v ústech), tak řeč. Poruchy řeči (například koktání) ale i nesouvislá a zmatená řeč, ukazují na problémy srdce. Btw, znáte to rčení „co na srdci, to na jazyku“…😊?
Prvkem (elementem) srdce je oheň (Huo), barva je červená, chuť hořká. Emocí srdce je radost.
Párovým orgánem srdce je tenké střevo. Tenké střevo řídí přeměňování stravy a oddělování čistého od kalného. „Je výběrčí přebytků, z něj vychází to, co se strávilo.“ Toto partnerství je založeno na schopnosti tenkého střeva ochraňovat srdce před přemírou horkosti a napětí. Právě v létě je důležité věnovat těmto dvěma orgánům patřičnou pozornost, zbytečně je nepřetěžovat a chránit je před přílišným zahříváním.
Co takový stav přetížení způsobuje? V první řadě jsou to emoce a myšlenky. Emocí srdce je radost, a ač byste si to třeba nepomysleli, příliš radosti srdce zraňuje. Nepřítelem tenkého střeva je zase stres, kritičnost, sebekritičnost a nadměrné analyzování.
Projevy oslabené energie srdce jsou slabý krevní oběh, slabý nebo nepravidelný pulz, nízký či naopak vysoký krevní tlak, zarudnutí v obličeji nebo naopak popelavá bledost, návaly horka, odpor k horku, kornatění tepen, trombóza, infarkt, bolavé klouby, angína, přemíra snů nebo nespavost.
Kromě přílišných emocí oslabuje funkci srdce také nesprávná výživa.
Na co si dát v horkém létě pozor?
Především na potraviny, které zahřívají a dodávají tělu jang. To je například grilované, smažené a pečené maso, tučná jídla, ale také třeba zázvor nebo skořice. Paradoxně je vhodné do stravy lehce zařadit potraviny pálivé chuti, jako je chilli či pepř. Ty totiž otevírají povrch a umožňují tak pocení a tím i ochlazování.
Ne příliš vhodná se v létě jeví také konzumace kávy a červeného vína. Mají tendenci vysušovat a tím způsobují horkost v srdci.
A ač to bude znít nelogicky, vhodné nejsou v létě ani studené či ledové nápoje. Po jejich konzumaci se totiž organizmus usilovně snaží přijatý ledový nápoj ohřát na tělesnou teplotu, což způsobí další zahřívání organizmu a další touhu po studeném. Tím se dostáváme do začarovaného kruhu vedoucího zase jen vytváření horkosti. Vhodná je především hořká chuť. Ta totiž v tomto období velmi příznivě působí i na žlučník neb léto je obdobím grilování a horké počasí s větším přísunem živočišných tuků není vždy to pravé pro náš žlučníček. A proto zároveň nepodceňujte roli „bylinných hořkých aperitivů“ před a po jídle na dobré zažití a také čerstvých zeleninových salátů hořké chuti (např. čekankové puky).
Abyste se vždy dozvěděli o novém článku, sledujte nás na Facebooku a Instagramu.