ohňové srdce

Léto-oheň-srdce

Pro léto jsou příznačné vysoké teploty, které opanují nejen naše dny, ale i noci… Jak se na toto roční období dívá čínská medicína? Co v horkých letních dnech ocení náš organismus, co dělat, abychom teplého počasí využili a aby nás horka nepoškozovala?

Podle čínské medicíny a teorie pěti elementů je léto ve znamení vrcholného yangu a dominuje mu element ohně. Ten nám dává jiskru – nadšení, zvýšenou aktivitu a pohyb, touhu po nových dobrodružstvích. K prvku ohně se váže emoce radost. Dokážeme-li udržet svůj oheň v rovnováze, je náš duch plný radosti a zvýšené kreativity. Nadbytek ohně srdce vede k neklidu, impulzivnímu až agresivnímu jednáním. Pokud náš oheň oslabí, klesá i naše radost a my se dostáváme do deprese.

Léto, jako období vrcholného yangu, je tedy spojeno s aktivitou, dynamikou a pohybem, světlem, horkem a růstem.

Podle teorie pěti prvků se k elementu ohně a létu pojí párové orgány srdce a tenké střevo. Jejich partnerství je založeno na schopnosti tenkého střeva ochraňovat srdce před přemírou horkosti a napětí. Právě v létě je důležité věnovat těmto dvěma orgánům patřičnou pozornost, zbytečně je nepřetěžovat a chránit je před přílišným zahříváním.

Co takový stav přetížení způsobuje? V první řadě jsou to emoce a myšlenky. Emocí srdce je radost, a ač byste si to třeba nepomysleli, příliš radosti srdce zraňuje. Nepřítelem tenkého střeva je zase stres, kritičnost, sebekritičnost a nadměrné analyzování.

Negativně ale oba orgány ovlivňuje i nesprávná výživa. Na co si dát v horkém létě pozor?

Především na potraviny, které zahřívají a dodávají tělu jang. To je například grilované, smažené a pečené maso, tučná jídla, ale také třeba zázvor nebo skořice. Paradoxně je vhodné do stravy lehce zařadit potraviny pálivé chuti, jako je chilli či pepř. Ty totiž otevírají povrch a umožňují tak pocení a tím i ochlazování. 
Ne příliš vhodná se v létě jeví také konzumace kávy a červeného vína. Mají tendenci vysušovat a tím způsobují horkost v srdci.
A ač to bude znít nelogicky, vhodné nejsou v létě ani studené či ledové nápoje. Po jejich konzumaci se totiž organizmus usilovně snaží přijatý ledový nápoj ohřát na tělesnou teplotu, což způsobí další zahřívání organizmu a další touhu po studeném. Tím se dostáváme do začarovaného kruhu vedoucího zase jen vytváření horkosti.

Takže, co tedy v létě jíst a pít?

K létu přináleží hořká chuť, takže nám prospívají hořké potraviny jako rukola, čekanka. K nim se výborně hodí další druhy zeleniny, které dodávají tělu tekutiny. Nastalo tedy období, kdy čínská medicína akceptuje v jídelníčku zeleninové saláty, doplněné o porci kvalitního masa či ryby. Krátce povařená, poblanšírované zelenina, ovoce, traviny, do salátů zapracované obiloviny… to všechno udrží v letním horku organizmus v optimální pohodě.

K pití je nejvhodnější voda pokojové teploty. Třeba ochucenou šťávou z citrusů, mátou, okurkou… těch si v zimě moc neužijeme, protože ochlazují. Mátu, citronovou trávu, levanduli a další oblíbené bylinky můžete ráno zalít horkou vodou, nakrájet do ní citrusové plody a vychladlý nápoj pak popíjet přes den…

Věděli jste že…

…tak „oblíbený“ letní zánět močového měchýře souvisí právě s horkostí srdce? Jeho párový orgán, tenké střevo, totiž odvádí napětí a horkost ze srdce právě přes močový měchýř… Více o srdci si povíme v příštím článku…

Pokud nechcete přijít o další články, sledujte nás na Facebooku a Instagramu.