Otočili jsme další list orgánového kalendáře: Ten nás přivádí do listopadu, měsíce, jemuž přináleží plíce. Ty jsou, podle čínské medicíny, spolu s tlustým střevem, orgánem Kovu. Jsou to energie, které přinášejí do našich životů chlad, tvrdost, suchost a uzavřenost.
Samotné plíce pak v našem těle řídí energii. To znamená, že přijímají čistou energii ze vzduchu a výdechem (na kterém se spolupodílejí také ledviny) vypuzují tzv. kalnou energii. Plíce také řídí pohyb vody v těle. Jako rozprášenou rosu vedou vodu do celého těla, aby jej svlažovala, vyživovala a chránila. Ne nadarmo se říká, že sucho je nepřítelem plic…
Také vlastnosti a kvalita pokožky a ochlupení jsou výsledkem harmonie energie plic. Její oslabení vede k poruše regulace potních žláz. Pak buďto dochází k nadměrnému pocení, oslabení dechu a vysušení pokožky, nebo k ucpávání potních pórů a zablokování plic a neschopnosti organismu se vypotit.
Jako tzv. dvorana cév jsou plíce spolu se srdcem hlavním orgánem pro jejich řízení. V čínské medicíně totiž platí pravidlo, že krev je matkou qi a qi je generálem krve. Jedno bez druhého prostě není… Když plíce nedokážou z důvodu oslabenosti své energie plnit svou úlohu, mohou se objevit dechové potíže, bušení srdce, zmodrání rtů a jazyka.
Vývodem plic je nos, takže jejich disharmonie způsobuje ucpání nosu, dutin, zahlenění a ztrátu čichu. Pokud se do plic dostane škodlivina, zpomalí se pohyb hlenů, nos se ucpává a ztrácí se čichové schopnosti.
Plíce také řídí hlas. Právě podle jeho síly a zvučnosti se dá jejich energie posoudit.
Jako každému orgánu, jsou i plicím připisovány psychické aspekty a city. Jsou to smutek, zármutek a ztráta. Jsou to emoce negativní povahy, jejich projev vede k vyčerpávání a ubývání energie plic. Současně platí i obrácená závislost. Jedinec s vrozenou slabostí plic bude mít ve svém životě sklony k zármutku a žalu.
Plíce, jako jediný orgán, který má přímý kontakt s vnějším světem jsou také místem vstupu emocí do těla, a to už ve formě pocitů. Proto je velmi důležité o pocitech mluvit, pocity zpracovávat a snažit se o jejich zvědomení a vypořádání dříve, než se transformují do negativních emocí, které se tak rády, nezpracované, ukládají hloub, do dalších orgánů, kde působí závažnější problémy.
A právě podzimní, melancholická až depresivní energie, s tendencí stahovat dovnitř a uchovávat, má k tomuto blízko…
Jak tedy prožít podzimní měsíce tak, abychom neubližovali nejen našim plicím, ale ani sami sobě?
Respektujme přírodní biorytmy. Energie Kovu je klidná, chladná a čistá. Zklidněme se tedy, nechtějme nyní rozjíždět nové projekty. Spíše se uvnitřněme, ukliďme kolem sebe i v sobě, nachystejme se na zimní období odpočinku.
Právě na podzim je ten správný čas podívat se na věci, na kterých lpíme, a je čas, abychom je nechali odejít. Vyjádřit to můžeme na fyzické úrovni velkým úklidem domácnosti, zbavením se všeho, co už neslouží svému účelu a tím zároveň uvolnění místa pro nové věci, projekty… Stejně tak se zachovejme ke své duši, ke svému nitru. Opusťme staré, nefunkční vzorce a pusťme k sobě nové, plně funkční, čisté energie…
Velkým pomocníkem je nám, ve snaze udržet plicní energii v harmonii, strava. Vařená strava, delší čas vaření a vydatnější přísady nám pomohou správně vyživit tělo a podpořit imunitní systém.
Vyhnout bychom se měli především bílé mouce a mléčným výrobkům. Ty zahleňují a přinášejí do těla chlad.
Element Kovu je ve stravě vyjádřen ostrou, štiplavou chutí, která v organismu rozproudí energii. K tomu je vhodný například zázvor, skořice, fenykl, anýz, hřebíček, majoránka, tymián, rozmarýn.
Z bylin je na posílení energie plic vhodný cordyceps, kozinec blanitý a ženšen.
Vhodná je také kyselá chuť, která stahuje a uzavírá povrch. Tak vytvoříme jakýsi ochranný štít s jehož pomocí dokážeme čelit chladnému sychravému počasí v následujících měsících.
Z ovoce jsou nejpřirozenější jablka. Plíce mají ale nejradši hrušky. Obojí je pak vhodné i kompotované a sušené.
Zelenina je nejpřirozenější bílá. Ředkev, květák, celer, cibule, křen, pórek, česnek. To vše doplněné o luštěniny, celozrnné obiloviny a nezbytné fermentované potraviny nám umožní projít podzimním obdobím bez ztráty kytičky.
Pokud nechcete přijít o další články, sledujte nás na Facebooku a Instagramu.