Podzim je obdobím změn. Je to čas sklizně, čas, kdy se letní dny postupně stávají kratší, příroda mění své barvy, chystá se na nadcházející zimu.
Stejnými změnami procházíme i my, lidé. To, co vidíme okolo sebe, v nás může vyvolávat pocity nostalgie až smutku. Není divu. Vždyť přecházíme z období dlouhých slunečných dnů. Dnů plných odpočinku, dovolených, teplých večerů, do dnů chladných, deštivých a krátkých…
Z pohledu čínské medicíny vládne podzimu element kov. Vlastností kovu je, že podléhá změnám a dá se formovat, jeho funkcí je svírat a stahovat. Tělesná forma kovu je hranatá, jeho přirozenost je čistá. Z hlediska proměn, představuje dozrání.
A stejní jsou i zrozenci tohoto elementu. Jak je tedy poznáme?
Lidé narození v době kovu mívají bledou tvář, čtvercový tvar obličeje. Jsou většinou štíhlí. Mívají silný hlas. Potřebují řád a pořádek.
Tito lidé mohou na první dojem působit studeně, ostře až nebezpečně, ale kdo si dá tu práci „zahřát“ ho svou péčí a přátelstvím, získá stálého, spolehlivého a vřelého spojence, na kterého se může spolehnout. Energii kovu totiž charakterizuje vnitřní čistota, stálost a ryzost.
Jsou-li lidé ohně občas lehkomyslní, mají lidé kovu sklony být „těžkomyslní“ – nedokáží jen tak něco hodit za hlavu a mezi jejich záporné vlastnosti bychom mohli zařadit sklony ke smutku, žalu a neústupnosti.
Lidé kovu jsou náchylní ke smutku, žalu, pocitům bezmoci, trápení se a zoufalství.
Často žijí pod vlivem dlouhodobého smutku, který se navenek sice neprojevuje, ale je tam… Mnohdy proto upadají do depresí…
Bývají praktičtí a mají schopnost věci funkčně zjednodušit. Díky svým sklonům k přesnosti a analytickému myšlení jsou dobří účetní, úředníci, soudci, dozorci, policisté, podnikatelé, vědci…
Pro své komunikační schopnosti se dokáží uplatnit i ve školství nebo v jiné práci mezi lidmi.
Pro práci se dokáží nadchnout a věnovat jí spoustu sil a energie.
Orgány patřící energii kovu jsou plíce, tlusté střevo, ale také kůže.
Plíce jsou odpovědné za přijetí něčeho nového. To se projevuje fyzicky jako dýchání. Plíce nás spojují s okolním světem, jimi přijímáme energii z vesmíru. Díky nim si vymezujeme hranice vůči okolí a udržujeme obranyschopnost organismu nejen vůči mikroorganismům, ale také „obranyschopnost“ vůči manipulaci a neoprávněným požadavkům druhých.
Tlusté střevo je zodpovědné za správu odpadu. Jedná se o poslední fázi trávení a má vyloučit vše, co tělo nepotřebuje. Tlusté střevo nám umožňuje zbavit se všeho přežitého (nejen zbytků stravy). Díky němu dokážeme odpustit staré křivdy a zranění. Lidé, kteří trpí chronickou zácpou, mají problém se něčeho vzdát a často na něčem ulpívají.
Kůže zajišťuje kontakt s okolním světem a odráží stav vnitřního prostředí (na fyzické i psychické úrovni, proto např. ekzémy reagují na stravu i na stres).
Emocionálně to je důvod, proč na podzim je ten správný čas podívat se na věci, na kterých lpíme, a je čas, abychom je nechali odejít. Vyjádřit to můžeme na fyzické úrovni velkým úklidem domácnosti, zbavením se všeho, co už neslouží svému účelu a tím zároveň uvolnění místa pro nové věci, projekty… Stejně tak se zachovejme ke své duši, ke svému nitru.
Opusťme staré, nefunkční vzorce a pusťme k sobě nové, plně funkční, čisté energie…
Plíce, tlusté střevo a vlastně i kůže potřebují ke své dobré funkci přiměřenou míru vlhkosti. Lidé kovu trpí suchostí (noční kašel, zácpa nebo suché kožní nemoci).
Kov je strážce ctnosti a díky tomu může občas říznou a píchnout do živého. Není to zlomyslnost, lidé kovu prostě za všech okolností hrají fér. Úkolem lidí kovu je totiž ctít právo a hájit morální zásady. Mohou tím ostatním lézt na nervy, ale čas většinou stejně ukáže, že jednání na úkor morálky není k prospěchu nikomu.
Buďme tedy lidem kovu vděční za vnitřní sílu, se kterou nesou kůži na trh pro něco dnes tak abstraktního, jako je pravda, právo …
Mnohým psychickým i fyzickým potížím spojeným s obdobím kovu, podzimu dokážeme zabránit správnou stravou.
Co je tedy vhodné jíst na podzim?
Vzhledem k tomu, že se začíná ochlazovat, je přirozené jíst méně studených potravin, jako jsou saláty a syrové potraviny. Delší čas vaření a vydatnější přísady nám pomáhají vyživovat tělo a podporovat imunitní systém. Na podporu trávení nám pomáhají polévky, dušená masa. Dlouhá doba vaření jídlo energeticky mění na teplé, což při chladu z venku velmi potřebujeme. Element kovu je ve stravě vyjádřen ostrou chutí, která rozproudí energii v organizmu. K typickým potravinám elementu kovu patří například zázvor a nápoje z něj. A protože je podzim obdobím spojeným s větrem a suchem, tak je důležité jíst i hydratační potraviny, které doplňují jin, jako jsou obiloviny, luštěniny, vařená či nakládaná zelenina, kompotované ovoce, ořechy a semínka.
Pokud nechcete přijít o další články, sledujte nás na Facebooku a Instagramu.