slezina

Slezina z pohledu čínské medicíny

Pohledem západní medicíny je slezina orgán uložený v levém podžebří, který má za úkol rozkládat opotřebené červené krvinky a vytvářet nové bílé krvinky. Považujeme ji za důležitý nástroj kvality naší imunity.

Čínská medicína však přikládá slezině ještě vyšší důležitost a říká, že jejím úkolem je tvorba a transformace energie QI a krve XUE a to všechno přeměnou z potravy. Z toho vyplývá, že je-li slezina plně funkční a silná, proces přeměny a transformace běží tak, jak má, naše tělo je plné energie a dobře prospívá. 

Čínská medicína připisuje slezině i další důležitý význam: nadzvedávání a udržování orgánů na svém místě a udržování krve v cévách. Máte-li tedy např. problémy s jakýmkoliv druhem prolapsu, poklesu či výhřezu orgánu, krvácením (zdánlivě bez příčiny), značí to právě slabost sleziny. Dalšími příznaky její slabé funkce jsou průjmy, gynekologické výtoky, nadýmání, přibírání na váze, neschopnost zhubnout a třeba taky zvýšená únava.

Vzhledem k výše uvedenému se nabízí, že je dobré s vlastní slezinou dobře vycházet a hýčkat si ji.

Jak jsme řekli, slezina vytváří energii z toho, co přijímáme. Je-li naše stravování kvalitní a v pořádku, slezina se nepřetěžuje, vytváří dostatek krve XUE i energie QI.

Co tedy naše slezina nemá ráda?

Nevhodné jídlo – studené, syrové (i zeleninové a ovocné šťávy), smažené, alkohol, kávu… Zatěžuje ji přejídání, nepravidelné jídlo, jídlo ve spěchu, nucení se do jídla…

A protože emocí sleziny je, podle čínské medicíny, přemýšlení a přemítání, jsou i ty, v přílišném množství, škodlivé. 

Takže: u jídla nečtěte, negooglujte ani nestudujte.

Se slabou slezinou se totiž pak nic nenaučíte…

Obecně: nesnídejte studený jogurt s ovocem, vločky namočené do mléka (ne, fakt to není zdravá snídaně), nepijte kolu s ledem, nepřemýšlejte o blbostech, neřešte cizí problémy, nesledujte politiku… 

A co naopak naši slezinu potěší? Co má ráda?

Teplou, vařenou (nejlépe dlouze vařenou), dušenou stravu (zeleninové a masové vývary, polévky). Kaše, obiloviny, kvalitní bílkoviny (tím nemyslím studené mléčné výrobky, ale menší množství kvalitního masa, vejce…). Jednoduché kombinace surovin a přísad…

Slezina má ráda teplo, střídmost a pravidelnost…

Opakování na závěr…

…jak poznáte, že se vás tato problematika týká? 

Pokud trpíte: bolestmi v levém podžebří, nadýmáním, špatným trávením, průjmy, poklesem orgánů (hemoroidy, prolaps dělohy či močového měchýře), krvácením z nosu, krvácením či špiněním mimo periodu, popraskanými žilkami, modřinami, pocitem těžkých končetin. Nebo se vám jen nedaří zhubnout…