Létu vládne, podle čínské medicíny, oheň. Ten je projevem yangové energie, která v letních měsících dosahuje svého vrcholu. Dny jsou horké, dlouhé, noci teplé a krátké. Ač je nám tato energie příjemná a chceme si ji plnými doušky užít, je nezbytné ji vyvažovat. Ve zvýšené míře totiž poškozuje tenké střevo a srdce. O tenkém střevě si povíme dnes a srdce, které vládne červenci, necháme na příště…
Tenké střevo, které má nejsilnější energii právě teď, v červnu, je (v mých očích) tak trošku opomíjený orgán. Málo si uvědomujeme, že je našim největším imunitním orgánem, že svou funkcí (a schopností oddělovat čisté od kalného) výrazně ovlivňuje štěpení potravy a vstřebávání živin z ní. Že právě v tenkém střevě dochází k dokonalému trávení bílkovin, tuků a cukrů na jednoduché látky, které se odtud vstřebávají do krevního oběhu.
Z uvedeného vyplývá, že pokud tenké střevo nepracuje správně, je vcelku jedno, co sníme, jak to bylo zdravé a výživné, když se přijaté živiny správně nevstřebají do krevního oběhu.
V takovém případě může nastat až podvyživenost či malnutrice.
V případě snížené funkce tenkého střeva pak dochází k projevům, jako je průjem (občasný nevadí, ale v případě chronicity přestane tenké střevo rozlišovat co je dobré vstřebat a co vyloučit, a to už problém je) nebo naopak zácpa, různé kožní projevy (vyrážky na ramenou, předloktí…), bolesti břicha, ramen, lopatek, hemoroidy, boláky v ústech a na rtech či potíže s močením. V horším případě jsou to různé alergie, potravinové intolerance, chudokrevnost, Crohnova choroba, celiakie a další zánětlivé reakce.
Pohledem čínské medicíny způsobují problémy s tenkým střevem nezpracované emoce. Ono, výše zmíněné, oddělování čistého od kalného totiž platí nejen ve smyslu fyzickém, ale i emocionálním. Je pro nás v životě důležité poznat, co je čisté a co nečisté. Čisté vytěžit a nečisté pustit pryč, neskladovat. Prostě mít jasno v tom, co je důležité, co stojí za to, abychom se tím zabývali a co už není naše starost… Určitě znáte ve svém okolí někoho, kdo je schopen se ve věcech opravdu pitvat a jen těžko najít tu správnou míru, kdy už jsou to zbytečné marginálie, které nestojí za pozornost. Tyto stavy mohou dospět až do fyzického onemocnění, Crohnovy choroby, která značí neschopnost vidět ve věcech to dobré, značí problémy ve vztazích, v rodině, ukazuje na pocity přehlížení a nepřijímání okolím. Proto nechejme věci plynout, zbavujme se průběžně nefunkčních programů, neřešme malichernosti…
Projevy zhoršené funkce tenkého střeva už známe a teď si pojďme říci, jak jim předcházet, či jak se jich zbavit.
Jako vždy v čínské medicíně, je lékem první volby jídlo. Základem by měla být lehká strava bohatá na vlákninu a tekutiny. Hlavní příčinou nerovnováhy v tenkém střevě je horkost. Uberme, alespoň v létě, horkého a suchého jídla. Vhodnější je zařadit rychle upravenou (poblanšírovanou či podušenou) stravu. Hodně se pro toto období nabízí i syrová a studená strava, ta ale není vhodná pro každého, a i když to v létě láká, na podzim se nám to rychle vrátí tvorbou vlhkosti a hlenu. Spíše je dobré snížit příjem živočišných tuků, mléčných výrobků a cukru. Prostě obecně bílkovin. Ty se hůře tráví, tak je dobré je v době, kdy je energie tenkého střeva nejsilnější, bílkoviny omezit.
Stejně tak je nevhodné silně kořeněné jídlo, které způsobuje v tenkém střevě nežádoucí horkost. Grilovaný steak se studeným pivem v létě sice láká, ale střevo opravdu nadšené nebude ☹.
Vhodné jsou naopak potraviny hořké chuti. To je chuť odpovídající Ohni a je chladivá. K pročištění tenkého střeva je velmi vhodná rýžová kaše…
Podle biologických hodin je doba tenkého střeva mezi 13. a 15. hodinou. Sami vidíte, že je to vlastně doba oběda. O to důležitější je, co si k němu dáme. Mělo by to být jídlo složené z přirozených potravin, co nejméně upravovaných, z potravin, které zrovna rostou, s dostatkem vlákniny a dostatečně vlhké, doplněné například o bezlepkové obiloviny. Určitě také nezapomeňte na bylinky (rukola, polníček, oregano, bazalka, pažitka…).
K řešení problémům tenkého střeva patří také vyrovnaná psychika. Nezatěžujme duši negativními zprávami, na jejichž vývoj nemáme pražádný vliv a které jsou ve své podstatě určené pouze k tomu, aby nás štvaly, stresovaly a vyvolávaly v nás pocity strachu. Řešme jen své problémy, a i u těch zhodnoťme, jestli za to stojí. Nezabývejme se „blbostmi“, „sousedovic kozou“, margináliemi… Nestojí to za to…